INCASII

Cand spaniolii au ajuns in Peru, in 1532, incasii isi stabilisera deja dominatia asupra inaltimilor si litoralului de la poalele Anzilor. Inperiul lor se intindea, la nord, din Cuzco pana in Columbia, iar la sud, pana in Chile si Argentina. Stralucirea civilizatiei lor atingea provincial Panama, ajungand chiar pana in indepartatul tarm atlantic al Braziliei sub forma unor unelte de arama sau podoabe de aur si argint , transmise din trib in trib prin padurea amazoniana.Totusi incasii cunoscusera inceputuri vitrege intr-o regiune unde , multa vreme, au fost priviti ca intrusi. Expansiunea lor a inceput abia catre jumatatea secolului al XIV-lea, sub domnia lui Pachakuti, al noualea suveran din Cuzco.
Civilizatia chavin
Acest trecut andin ne este dezvaluit, incetul cu incetul, de catre arhelologi in toata complexitatea lui, prin alternanta marilor epoci de unitate si a perioadelor nu mai putin stralucitoare de diversificare regionala.Acum mai bine de 14 000 de ani, mici grupuri nomade strabateau coasta centrala a Perului in cautare de fructe, radacini si vanat. N-au lasat alta marturie a iscusintei lor decat cateva cutite de razuit si dalti, precum si cateva secure cu doua fete, obtinute prin lovire. In urma retragerii marilor ghetari andini si a transformarii litoralului in desert, acesti vanatori si culegatori se stabilesc la gurile raurilor ce coboara de pe versantul vestic al cordilierelor. In firavele sate de pescari Chilca si mai ales Paracas , catre 3500 i.Hr. se planteaza tigva, fasole si bumbac.Aparitia agriculturii adduce transformari profunde si brutale in existenta grupurilor sociale. Prima afecteaza demografia, care cunoaste o crestere imediata dupa milenii de relative stagnare. Civilizatia Chavin care straluceste tot mileniul I i.e.n. pare a fi fost produsul influentei aparitiei agriculturii si implicit a “targurilor”. Ea corespunde unei varietati de culture , in care jaguarul si puma e impun.
Expansiunea Incasa
De unde venea acest popor ? Ca toate etniile andine, incasii isi recunosteau o paqarina adica o matrice tribala de unde provenea stramosul-intemeietor. Primii cronicari spanioli relateaza ca paqrina etniei incase era grota Paqariqtampu situate la vreo 30 de kilometric sud de Cuzco. Din aceasta grota iesisera odinioara patru frati : Ayar Kachi, Ayar Uchu, Ayar Awka si Ayar Manko sau Manko Kapaq. Fara mama sau tata , cei patru frati au ratacit multa vreme intre Tampukiro, Pallata si Hayskisro, mutandu-si de colo colo salasul provizoriu. De la Hayskiro, cel mai mare din ei , Ayar Kachi, s-a intors in caverna devenind waka (divinitate locala).Ceilalti s-au dus pe varful muntelui Wanakawri ce domina valea Huatanay-ului. Aici Ayar Uchu s-a preschimbat in stana de piatra. Manko Kapaq a inceput sa azvarle un toiag de aur in directii diferite ca sa determine locul c ear marca sfarsitul ratacirii sale. Toiagul s-a infipt in tinuturile Wanaypata. Ayar Awka le-a luat in stapanire dupa care s-a transformat si el in stana de piatra. Ramas singur, Manko Kapaq s-a stability in Wanaypata si a ridicat orasul Cuzco. Aici el a reunite populatiile raspandite prin imprejurimi care duceau o viata de barbari. Incasii il vor consider ape Manko Kapaq stramosul lor, intemeietorul imperiului si eroul civilizator al omenirii. Organizarea primitive a confederatiei cuzconiene se baza pe existenta a doua jumatati ce intetineau raporturi de opozitie complementara si dezechilibrata. Hanan, jumatatea de sus, era si jumatatea “forte” pe care aveau sa o constitiue primii ocupanti ai tribului. Hurin, reprezenta jumatatea “slaba”, de jos, formata din incasi. Se pare ca puterea era impartita intre cele doua jumatati astfel incat Hanan detinea functiile politice si religioase, in vreme ce Hurin exercita functia militara. De altfel, primele capetenii incase nu purtau decat titlul de sinchi (conducatori de oaste). Desi isi protejau cultul pe care tribul lor il practica in cinstea lui Inti, divinitatea solara in al carui templu locuiau, acesti sinchi n-au incetat sa depinda, din punct de vedere ritual, de autoritatile jumatatii opuse. Inka Roka e primul suveran incas care isi merita din plin titlul. El a dus mai multe expeditii ce au dus la incorporarea a zece sate periferice precum Muina si Pinawa.
Imparatii cuceritori
Sfarsitul lungii domnii a lui Wiraqocha Inka a fost umbrit de amenintarea tot mai clara cu care triburile chanka punea in pericol tanarul stat incas. Acestea ocupau valea raului Pampas, de la lacurile Choclococha pana in Apurimac. Aceasta veche etnie , de origine nazca, se organizase intr-o obstie bogata si puternica. Impreuna cu triburile vecine sora, poqra si nukana, ea forma o vasta confederatie cu influenta gigantica.Catre 1438, tribul chanka a navalit in depresiunea Abancay, detinuta de tribul kechwa. Wiraqocha Inka a considerat ca e mai bine sa se retraga cu fiul sau Urqu in fortareata Calca. Dar un alt copil al sau, numit Pachakuti s-a decis sa apere orasul. Confruntarea a avut loc in apropierea orasului Cuzco. Incasii au pus mana pe statuia stramosului lor intemeietor si atunci au fost obligate sa se retraga spre Ichupampa ,dar Pachakuti nu le-a lasat nici o clipa de ragaz. In frunta unor forte sporite el s-a napustit asupra taberei dusmane pe care a spulberat-o. Dupa razboi , Pachakuti si-a inlaturat tatal si si-a pus maskapaicha, canaful rosu, incins in jurul fruntii. Incasii au cucerit tot teritoriul chanka, apoi imprejurimile lacului Titicaca ale triburilor Kolla si Lupaka. Conducatorul armatei, fratele sau Kapa Yupanki a fost asasinat din ordinal lui Pachakuti pentru a nu fi inlaturat. Acesta i-a incredintat oastea fiului sau Tupa Yupanki care a cucerit triburile anqara , wanka si waylay. Apoi a cucerit metropola Chanchan in lungul vaii Moche, loc unde puternicul imperiu chimu a fost spulberat. Armata incasa s-a indreptat apoi spre nord unde a cucerit Quito si Manta din actualul Ecuador, dupa care s-a intors la Cuzco in 1470 , fapt ce marca sfarsitul domniei lui Pachakuti, domnia revenand in mainile fiului sau ce era la conducerea armatei.Lui Tupa Yupanki I se atribuie intemeierea a numeroase orase ca : Vilcashuaman, Jauja, Cajamarca precum si citadela Sacsahuaman.
Motivele expansionismului incas
Teritroriile pe care acum le cucerise imperiul incas aveau o suprafata de 950 000 km. Ce nevoie imperioasa a determinat orasu Cuzco sa stranga atatea teritorii ? Incasii isi justificau scopul exact ca spaniolii de mai tarziu : Ei se credeau investiti cu o misiune civilizatoare pe langa populatiile din Anzi, cufundate inca in barbarie. Acestor neamuri acuzate ca practica incestul, ca se hranesc cu carne de om si traiesc intr-o stare de razboi permanent, ei urmau sa le dezvaluie relatiile de rudenie, cultura porumbului si arta de a trai in pace.
Invazia si caderea
Lupta pentru putere se dadea doar intre doi fii ai lui Wayna Kapaq, Ataw Wallpa si Waskarr, pe care defunctul imparat ii avusese de la doua sotii diferite. Cei doi aveau o popularitate sporita : Ataw Wallpa in nord , in jurul orasului Quito , iar Waskarr in sud in sanul etniei incase , in orasul Cuzco. Ei erau rivali de asemenea si in jumatati : Ataw Wallpa era in fruntea Hanan, iar Waskarr in fruntea Hurin. Dupa multe luni de expectative, Waskarr decide sa deschida ostilitatile si s-a dus cu trupele in nord. Armata lui Wallpa se pregatea sa ocupe orasul Jauja cand apare vestea unor indivizi ciudati. Era in aprilie 1532. In frunta a 180 de spanioli, Francisco Pizzaro, tocmai ajunsese in Tumbes. Imediat Waskarr a vrut sa incheie o alianta cu spaniolii pentru a castiga razboiul cu fratele sau . La o demonstratie a lui Wallpa in cinstea lui Pizzaro , acesta a fost capturat de Waskarr, lucru care nu a oprit expeditia in nord. Acestia au castigat razboiul , Waskarr fiind arestat in incinta orasului Cuzco, iar cei din Hurin au fost dati pe mana celor din Hanan. Acum Waskarr era prizonierul lui Ataw Wallpa , care la randul lui era prizonierul lui Pizzaro. Acum Pizzaro se oferea sa ajute toate triburile in rascoale pentru a destrama imperiul, politica pe care spaniolul o avusese inca de la debarcare. Daca imperiul nu ar fi traversat in acel moment una din crizele ciclice care surveneau la moartea fiecarui suveran , cu siguranta spaniolii nu-l cucereau atat de usor. Incasii , dupa nenumarate revolte , s-au retras pe povarnisurile impadurite din Vilcabamba. Intr-adevar , incasii nu se puteau sustrage in continuare dominatiei spaniole decat acceptand sa suporte influenta tot mai apasatoare a barbarilor padurii. Acum spaniolii dominau intreg imperiul incas , nemaifiind nici o urma de revolta , toti liderii fiind asasinati. De acum in colo nimeni nu mai putea sa se opuna vrerii spaniolilor in ceea ce fusese imperiul incasilor

 
 
 

Recomandam

Recomandam