Sporturi cu mingea

Fotbalul

A fost jucat in China chiar incepand cu anul 106 i.Hr., iar pana in 500 d.Hr. erau deja folosite mingi rotunde pline cu par.  In Grecia antica era practicat un joc asemanator fotbalului numit episkuros sau harpaston si , pana in sec II i. Hr. acesta a juns la Roma cu numele de harpaston. Un joc de fotbal exista si in Japonia sec VII. In sec XVII, calico ("lovitura cu piciorul") era jucat in Florenta unde se pastreaza pana in zilele noastre ca un joc de festival. In Europa medievala existau jocuri de multime numite melles sau mellays, in care mingea era trimisa inainte prin lovituri cu piciorul si cu pumnul sau dusa in mana.

Fotbal australian
Este jucat pe un teren oval a carui latime variaza intre 110 si 155 m, cu o lungime intre 135 si 185 metri. Cei doi stalpi care marcheaza portile de o parte si de alta a terenului au minim 6 m inaltime si se afla la o distanta de 6,4 m unul de celalalt. Doi stalpi mai mici numiti stalpii din spate, se ridica la o inaltime de minim 3 m, fiecare fiind plasat in lateral fata de stalpii portii la o distanta de 6,4 m.

Volei 
Este un sport cu doua echipe formate din cate sase jucatori, in care jucatorii lovesc cu mainile o minge usoara umflata, peste un fileu inalt, incercand sa faca mingea sa atinga podeaua in terenul adversarilor inainte ca acestia sa o trimita inapoi. Adversarii incearca sa impiedice acest lucru prin pase inalte spre coechipieri, inainte ca mingea sa atinga podeaua, iar coechipierul o loveste din voleu trimitand-o inapoi peste fileu sau o paseaza unui al treilea coechipier care o trimite peste fileu.

Rugby
Este jucat cu o minge ovala de obicei intre echipe de 13 jucatori (in intalnirile profesioniste, sau 15 in cele de amatori) de fiecare parte. Este asemanator cu fotbalul sau fotbalul american, dar jocul este continuu si nu se permit inlocuiri.

 
 
 

Recomandam

Recomandam